Geduld met klanten is niet altijd gemakkelijk

Bij sommige bedrijven is het bij de klantenservice vaak erg hectisch. De telefoontjes komen aan de lopende band binnen en de medewerkers hebben geen moment rust. En dan belt er een klant die denkt dat u wel even tijd heeft voor een praatje. Vooral ouderen of mensen die eenzaam zijn hebben deze neiging soms. Die beginnen hun probleem of klacht zeer omslachtig uit de doeken te doen inclusief wat hun dochter ervan zei en wat ze dachten toen ze het pakketje openmaakten en bleek dat er geen stofzuiger in zat maar een printer. En meneer, ik heb niets aan een printer, ik heb niet eens een computer. Ik heb een stofzuiger besteld dus wat denkt u nu dat ik met die printer moet gaan doen? Ik weet niet eens hoe zo’n ding werkt, ik ben nog uit de tijd van de handgeschreven brieven meneer, en van de postzegels. Dus wat heb ik aan een printer? En dat gaat dan maar door en door. Hoe handel je zo’n telefoontje toch zo vlot als kan af zonder onbeleefd te worden?

Geduld met klanten is niet altijd gemakkelijk

Toon begrip tot op zekere hoogte

Natuurlijk kan een klant niet tot in het oneindige aan de telefoon blijven hangen. Maar een beetje begrip tonen kan geen kwaad. Als er een dame van in de tachtig belt met een vraag dan is het wel zo aardig om daar even de tijd voor te nemen. Want hoe zal u zelf zijn als u deze leeftijd heeft bereikt? Dan wilt u ook vriendelijk te woord worden gestaan. Laat iemand dus wel een beetje zijn verhaal doen. Maar het kan geen kwaad om het gesprek een beetje te sturen om het wat vlotter te laten verlopen. In het voorbeeld van de stofzuiger die ineens een printer bleek te zijn kunt u de beller voorzichtig onderbreken en meteen een oplossing bieden door aan te bieden dat de printer wordt opgehaald en dat de bestelde stofzuiger direct wordt opgestuurd. Doe er een pakje stofzuigerzakken bij als compensatie voor het ongemak. De kans is groot dat hiermee de zaak snel wordt opgelost.

De regelmatige beller

Mensen die geen of weinig sociale contacten hebben bellen soms naar de klantenservice van bedrijven voor een gezellig praatje. De medewerker krijgt soms het hele levensverhaal van de beller te horen. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling en mag ook gerust aan banden worden gelegd. zeker als een klant vaker met deze reden belt kunt u tegen hem of haar zeggen dat er echt geen tijd is voor een gezellig babbeltje omdat daardoor andere mensen die wel een vraag hebben moeten wachten. Of het helpt zal de tijd moeten uitwijzen.

Beoordeel Geduld met klanten is niet altijd gemakkelijk Klantenservice

Welk cijfer geef jij aan de Geduld met klanten is niet altijd gemakkelijk klantenservice?