Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland

Over de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland

De gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland is geleden in het noordoosten van de provincie Friesland. De gemeente wordt gekenmerkt door haar afwisselende landschappen; zowel de klei- als zandgrond ligt namelijk door elkaar heen verspreid. In het noorden van de gemeente ligt het Lauwersmeergebied. De gemeente heeft meer dan 12.000 inwoners.
Kollumerland is een logische naam voor de gemeente, aangezien de gemeente het dorp Kollum met omliggend gebied beslaat. Nieuwkruisland is vaak minder bekend en betreft een polder in het noorden van de gemeente. De gemeente wordt ook vaak Kollumerland c.a. genoemd, wat Kollumerland met toebehoren betekent. Nieuwkruisland is aan het einde van de zestiende eeuw bij Kollumerland gevoegd.
De gemeente Kollumerland c.a. heeft twaalf dorpskernen: Augsbuurt, Burum, Kollum, Kollumerpomp, Kollumerzwaag, Munnekezijl, Oudwoude, Triemen, Veenklooster, Warfstermolen, Westergeest en Zwagerbosch. Daarnaast liggen er ook nog twintig buurtschappen in de gemeente.

Fries of Gronings?

De gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland is de enige gemeente waar zowel Fries als Gronings wordt gesproken. De Fries/ Groningse taalgrens loopt dwars door de gemeente heen. In het westelijke deel wordt Fries gesproken. De taalvarianten in het oostelijke deel worden ook wel het Kollumerlands genoemd. Het Kollumerlands wordt gesproken in Burum, Munnekezijl, Warfstermolen en Kollumerpomp. In het dorp Kollum wordt Kollumers gesproken.

Wat Kollumerland en Nieuwkruisland te bieden heeft

De gemeente heeft een diverse omgeving. Hierdoor is het gebied uitermate geschikt voor fiets-, wandel-, of vaartochten. De Waddenkunst en unieke wâlden zijn ook een toeristische trekpleister. Daarnaast wordt jaarlijks de Kollumer Kat Kuiertocht gehouden. Deze wandeltocht van 15 of 30 kilometer leidt u op een zaterdag ergens in april langs de mooiste plekken van de gemeente.

Contactgegevens

U kunt de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland op verschillende manieren bereiken. Het gemeentehuis aan de Van Limburg Stirumweg 18 te Kollum is geopend van 9.00 – 12.00 uur op maandag tot en met vrijdag. Burgerzaken is ook op woensdag van 16.00 – 19.30 uur geopend.
Telefonisch is het gemeentehuis te bereiken op 140511. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 12.00 uur en van maandag tot en met donderdag ook van 13.00 – 16.30 uur.
Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen naar gemeente@kollumerland.nl. Schriftelijke post adresseert u aan Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA Kollum.

Openingstijden Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland klantenservice

Niet bereikbaar op dit moment.

Maandag
08:30 -16:30
Dinsdag
08:30 -16:30
Woensdag
08:30 -16:30
Donderdag
08:30 -16:30
Vrijdag
gesloten
Zaterdag
gesloten
Zondag
gesloten
Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland

Telefoonnummer Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland klantenservice

Telefoonnummer
14 0511
Belkosten
lokaal tarief

Adres Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland klantenservice

van Limburg Stirumweg 18
Kollum

E-mailadres Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland klantenservice

Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland opzeggen

Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland direct opzeggen? Dat kan via https://vandaagopzeggen.nl/gemeente kollumerland en nieuwkruisland.

Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland ervaringen

Geen ervaringen.

Plaats een reactie