Raad van State

 klantenservice

Over de Raad van State

De Raad van State heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1531. De Raad van State is begonnen als adviseur van de landvoogd. In bijna vijf eeuwen hebben zij zich ontwikkeld tot bestuursrecht en wetgevingsadviseurs. De Raad van State heeft verschillende taken. Ten eerste adviseert de Afdeling Advisering van de Raad van State de Nederlandse regering en het parlement over wetgeving en bestuur. Zij houdt daarnaast onafhankelijk toezicht op de naleving van begrotingsregels die in Europa zijn afgesproken. Ten derde heeft de Raad van State een rechtsprekende afdeling, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Advisering

De Raad van State heeft een adviestaak. De Raad van State adviseert voornamelijk over alle wetsvoorstellen die de regering naar de Staten-Generaal stuurt, alle algemene maatregelen van bestuur voordat die worden uitgevaardigd door de Kroon en alle internationale verdragen die de regering ter goedkeuring voorlegt aan de Staten- Generaal.

Onafhankelijk toezicht op begroting

De wetgever heeft met ingang van 1 januari 2014 met de Wet Houdbare Overheidsfinanciën de taken van de Afdeling advisering van de Raad van State uitgebreid. De Afdeling adviseren is toegewezen om toezicht te houden op de naleving van begrotingsregels die in Europa zijn afgesproken. Deze functie vloeit voort uit het Stabiliteitsverdrag dat de EU-lidstaten in 2012 hebben gesloten.

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en Mediation

De rechtsprekende instantie van de Raad van State is de Afdeling Bestuursrechtspraak. De bestuursrechter is de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. In sommige gevallen kan zij ook mediation aanbieden. Er is sprake van mediation, als partijen met hulp van een onafhankelijke derde (mediator) gezamenlijk tot een oplossing van een geschil kunnen komen. Niet alle beroepen die bij de Afdeling bestuursrechtspraak worden ingediend zijn geschikt voor mediation. De basisvoorwaarde is dat partijen bereid zijn om te praten en te komen tot een oplossing.

Contact

De Raad van State is te bereiken op het nummer: 070-426 44 26 van maandag tot er met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Het fax nummer is 070-3651380 en faxberichten worden alleen verwerkt tijdens kantooruren. Naast bellen of faxen is het ook mogelijk om schriftelijk contact op te nemen. Het postadres is: Postbus 2001, 2500 EA Den Haag. Voor post kan uitsluitend dit postnummer gebruikt worden. Persoonlijk stukken en expreszendingen kunnen worden afgegeven tijdens kantoor uren van 8:30 tot 17:00 uur op het adres: Oranjestraat 15, 2514 JB Den Haag. Het is ook mogelijk om de Raad van State te bezoeken. Zij zijn gevestigd in het gebouw aan de Kneuterdijk 22 in het centrum van Den Haag. Daar vinden de zittingen van de Afdeling bestuursrechtspraak plaats.

Contact met Raad van State

Openingstijden Raad van State klantenservice

De telefonische klantenservice is op dit moment geopend.

Maandag
08:30 -17:00
Dinsdag
08:30 -17:00
Woensdag
08:30 -17:00
Donderdag
08:30 -17:00
Vrijdag
08:30 -17:00
Zaterdag
gesloten
Zondag
gesloten

Telefoonnummers Raad van State klantenservice

Contact met Raad van StateNummer
Algemeen070 - 426 44 26

Overige contactmogelijkheden Raad van State klantenservice

Raad van State opzeggen

Raad van State direct opzeggen? Dat kan via https://vandaagopzeggen.nl/raad van state.

Raad van State ervaringen

Geen ervaringen.

Heb jij recent contact gehad met Raad van State? Laat ons je ervaring met Raad van State weten!
Beoordeel Raad van State

Adres Raad van State klantenservice

Kneuterdijk 22
Den Haag

Laat ons je ervaring met de Raad van State klantenservice weten!

Je ervaring wordt geplaatst op klantenservicespot.nl.

  • Vermeld in je reactie niet je persoonlijke gegevens zoals je telefoonnummer, adres of wachtwoord.
  • Je review wordt niet naar de Raad van State klantenservice gestuurd maar alleen gedeeld op deze website.

Beoordeel Raad van State Klantenservice

Welk cijfer geef jij aan de Raad van State klantenservice?